20.3 C
London
17/09/2024
salaminatv.gr
Image default
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμη 7 μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής: Στο επίκεντρο η χρήση POS και ο περιορισμός των μετρητών στις συναλλαγές

Κοινοποίηση

Με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε πρώτο πλάνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το νέο αυστηρό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν στο εξής επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι επιχειρηματικές δαπάνες θα αναγνωρίζονται μόνο εάν έχουν δηλωθεί στο myData. Προχωρά η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές σε 450.000 επιχειρήσεις μέχρι την Άνοιξη του 2024, προκειμένου να καταγράφονται τα πραγματικά εισοδήματα.

«Είναι καιρός η καραμέλα του πολέμου κατά της φοροδιαφυγή να λιώσει στο λαιμό αυτών που γελούν πίσω από την πλάτη των πολιτών. Δεν μπορεί να εμφανίζονται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να ζουν με λιγότερα από τον κατώτατο μισθό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων και η εφαρμογή του ψηφιακού δελτίο αποστολής.

Με στόχο να περιοριστεί η χρήση μετρητών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται μόνο με ηλεκτρονική καταβολή του τιμήματος και σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο και στον πωλητή.

Παράλληλα, σε περίπτωση αγοράς αγαθών ή υπηρεσιών άνω των 500 ευρώ με τη χρήση μετρητών, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο της αξίας του προϊόντος.

Σύμφωνα με φοροτεχνικό, η μη τήρηση των παραπάνω μέτρων και η μη συμμόρφωση των επιχειρήσεων θα φέρει μεγάλα πρόστιμα. Για την επιτυχή εφαρμογή των παραπάνω μέτρων απαιτείται σύγχρονα λογισμικά, καλύτερη προετοιμασία των επιχειρήσεων και αποτελεσματική λειτουργία του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα αφορά νομικά πρόσωπα με ετήσιο τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αυξάνεται το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές στα 600 εκατ. ευρώ. Για το λόγο αυτό, αυξάνεται ο φόρος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα και θα κυμαίνεται από 1,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία με 1 ή 2 αστέρια μέχρι τα 10 ευρώ για τα 5άστερα:

1,5 ευρώ την ημέρα ανά πελάτη για ξενοδοχεία 1 ή 2 αστέρων,
3 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
7 ευρώ για ξενοδοχεία 4 αστέρων
και 10 ευρώ για τα πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων.
Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ο φόρος διανυκτέρευσης αυξάνεται στο 1,5 ευρώ ανά πελάτη.

Επίσης, εάν κάποιος εκμεταλλεύεται 3 ή περισσότερα ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να κάνει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας καθώς θα υπάγεται σε ΦΠΑ και τέλος επιτηδεύματος, ενώ θα φορολογείται με τους συντελεστές των επαγγελματιών.

Οι εταιρείες διαχείρισης δεν μπορούν να πιστωθούν το ΦΠΑ για ανακαινίσεις ή για εξοπλισμούς άρα ανοίγει και αυτό το ζήτημα, όπως και ο τζίρος για την επιβολή ΦΠΑ, τονίζει ο διευθυντής Συνδέσμου Ελληνικών Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, Στάθης Καρόπουλος.

Προωθείται επίσης η κατάργηση του φόρου στα ομόλογα και η μείωση του φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, προκειμένου να ενισχυθούν τα επενδυτικά κίνητρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ακρόπολις Aegean: Απόψε το Ελλάδα-Μπαχάμες

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Τρία τα πύρινα μέτωπα – Νέο μήνυμα του 112, εκκενώθηκε και Κέντρο Υγείας

Καθαρισμός Οικοπέδων Από Τους Ιδιοκτήτες Ενόψει Αντιπυρικής Περιόδου.