15.8 C
London
25/07/2024
salaminatv.gr
Image default
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι Σκουριές μεταξύ των 10 κορυφαίων υπό ανάπτυξη έργων χαλκού παγκοσμίως

Κοινοποίηση

Οι ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο, το λίθιο και το αλουμίνιο, είναι το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον, καθώς αποτελούν τη βάση για τις τεχνολογίες και τις υποδομές που απαιτεί η ενεργειακή μετάβαση. Συγκεκριμένα ο χαλκός, αποτελεί έναν οικονομικό δείκτη από μόνος του, λόγω της ευρείας χρήσης του στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, στην κατασκευή των απαραίτητων καλωδίων για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, στις κατασκευές, στις σωληνώσεις των υδραυλικών δικτύων, κ.α.  

Για το λόγο αυτό, η ζήτηση για χαλκό προβλέπεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια, καθώς ο κόσμος στρέφεται προς την πράσινη ενέργεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από τη Διεθνή Ένωση Χαλκού (International Copper Association), η ετήσια παγκόσμια προσφορά του κόκκινου μετάλλου αναμένεται να αυξηθεί κατά 26% στα 38,5 εκατ. τόνους έως το 2035, ενώ εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 1,7% της ζήτησης.

Μέχρι πρότινος, για όλες τις κρίσιμες πρώτες ύλες η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζονταν στην προμήθεια από τρίτες χώρες. Ωστόσο, η ΕΕ πλέον έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους αναφορικά με την αυτονομία της και τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της βιομηχανίας της με αυτές τις πρώτες ύλες. 

Τι συμβαίνει όμως ανά τον κόσμο με τα μεταλλευτικά έργα στα κοιτάσματα χαλκού;

Στο πλαίσιο καταγραφής και αναφοράς των δέκα σημαντικότερων υπό ανάπτυξη έργων εξόρυξης χαλκού ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Mining Intelligence και αποτυπώνει σε άρθρο της η ειδική σε διεθνή μεταλλευτικά νέα ιστοσελίδα mining.com, τα κορυφαία έργα χαλκού παγκοσμίως είναι δύο στην Άπω Ανατολή, ένα στη Χιλή, τέσσερα στην Αφρική, ενώ την εμφάνισή της στη δεκάδα κάνει και η Ελλάδα με το έργο των Σκουριών στη ΒΑ Χαλκιδική.

Οι Σκουριές μεταξύ των 10 κορυφαίων υπό ανάπτυξη έργων χαλκού παγκοσμίως

Η Eldorado Gold σηματοδοτεί το μέσο της λίστας των 10 κορυφαίων με το έργο χρυσού-χαλκού στις Σκουριές

Συγκεκριμένα, το ελληνικό κοίτασμα στις Σκουριές Χαλκιδικής βρίσκεται στη 5η θέση της σχετικής λίστας, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία του, ενώ παράλληλα, πρόκειται και για το μοναδικό έργο που εκτελείται σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Μπορεί οι αντιδράσεις και οι καθυστερήσεις στη λήψη αδειών να μπλόκαραν την ανάπτυξη του έργου από το 2017 έως το 2021, στα τέλη ωστόσο του 2022, η Ελληνικός Χρυσός, 100% θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold, εξασφάλισε την απαραίτητη χρηματοδότηση ύψους 680 εκατ. ευρώ (1,1 δις. δολάρια) για την ολοκλήρωση του έργου. Επιπλέον, πρόσφατα έλαβε και τη νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσής της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Είναι ενδεικτικό ότι στο παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα στις Σκουριές υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 779.000 τόνων χαλκού και 3,8 εκατ. ουγκιών χρυσού. Για το λόγο αυτό, οι Σκουριές αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο, το οποίο θα αποτελέσει νέα πηγή εφοδιασμού για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Παράλληλα, θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του εφοδιαστικού κενού σε κρίσιμα μέταλλα, όπως ο χαλκός και θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες πρώτες ύλες, καθώς κατά τη διάρκεια ζωής του έργου προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατ. λιβρών χαλκού.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια επένδυση που έχει τη δυναμική να καταστήσει την Ελλάδα 3η παραγωγό χώρα χρυσού στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη του έργου αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, καθώς και φορολογικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο άνω των 2 δισ. δολαρίων από φόρους και εισφορές, ενώ η αξία αγορών προς Έλληνες προμηθευτές εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 4 δισ. δολάρια.

Τέλος, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού σχεδίου η εταιρεία δρομολογεί ένα καινοφανές πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας, που περιλαμβάνει εκτεταμένες επενδύσεις σε τοπικά έργα υποδομής, ύψους 80 εκατ. δολαρίων.

ΠΗΓΗ: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση παίζει επικίνδυνα παιχνίδια

Προκήρυξη συμμετοχής στις εμποροπανηγύρεις του Δήμου

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα πληρωθεί στους 635.000 δικαιούχους η Δ’ δόση 2023