6.8 C
London
03/12/2024
salaminatv.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφυλα ζευγάρια: Τα «ναι» και τα «όχι» – Σε θέση μάχης τα κόμματα που διαφωνούν

Κοινοποίηση

Με το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο για όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Παρότι το κυβερνητικό νομοθέτημα συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση, αφού ψηφίζεται από πέντε κόμματα, ταυτοχρόνως έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις και τόσες “διαρροές” κυρίως στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος – χωρίς να εξαιρείται από τις αναταράξεις ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – όσο και την οξεία άρνηση κομμάτων (όπως το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη) ώστε η συζήτησή του να συγκεντρώνει το μέγιστο του ενδιαφέροντος.

Ποια κόμματα θα ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία
Σήμερα η συζήτηση ξεκινά με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ενώ από την έναρξή της αναμένεται να κατατεθεί ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου από τα κόμματα που διαφωνούν (πλην ΚΚΕ) όπως και στη συνέχεια πρόκειται να κατατεθεί αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Την Πέμπτη αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Αντιπολίτευσης καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Η «αριθμητική» της ψηφοφορίας – Τι θα κάνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, που υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο, αριθμούν 243 βουλευτές (158 η ΝΔ, 36 ο ΣΥΡΙΖΑ, 32 το ΠΑΣΟΚ, 11 η Νέα Αριστερά και 6 η Πλεύση Ελευθερίας) είναι όμως γνωστό πλέον ότι δεν θα ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές την κομματική γραμμή και θα τοποθετηθούν με βάση την συνείδηση τους.

Εξάλλου, από τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές, οι δύο που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες, Κωνσταντίνος Φλώρος και Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν. Έτσι, συνολικά, αναμένεται να διαφοροποιηθούν από 60 με 70 – 75 βουλευτές από την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά κάτι που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από περίπου 170 με 175 βουλευτές.

Οι διαφωνούντες στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας
Από τους διαφωνούντες του κυβερνώντος κόμματος, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στην στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές – μέλη της κυβέρνησης.

Πλην του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα απέχει, στους διαφωνούντες καταγράφονται ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, η υφυπουργός Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Στο ευρύ στρατόπεδο των διαφωνούντων με “επικεφαλής” τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναμένεται μάλιστα να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και να αναπτύξει τους λόγους της διαφωνίας του περιλαμβάνονται ακόμη οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Θανάσης Δαβάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Περικλής Μαντάς, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Βλάσης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Πασχαλίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Άννα Καραμανλή, Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Γκιουλέκας και Θάνος Πλεύρης.

Με αποχή αναμένεται να εκδηλώσουν την διαφωνία τους οι βουλευτές βουλευτές Άγγελος Συρίγος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρήστος Κέλλας, Μάρκος Καφούρος, Γιάννης Καλλιάνος, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Νίκος Βλαχάκος, Κώστας Κεφαλογιάννης, Στέλιος Πέτσας, Νότης Μηταράκης και Γιάννης Οικονόμου.

Αδιευκρίνιστη είναι στάση (αν δηλαδή θα απέχουν ή θα καταψηφίσουν) των βουλευτών Χρήστου Μπουκώρου, Λάκη Βασιλειάδη, Δημήτρη Κυριαζίδη, Θανάση Καββαδά, Σπύρου Κουλκουδίνα, Χριστόδουλου Στεφανάδη, Γιώργου Στέλιου, Γιώργου Βλάχου, Μάνου Κόνσολα και Γιώργου Καρασμάνη.

Οι διαφωνούντες σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά
Από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στους “επίφοβους” καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Απόστολος Πάνας, η Χριστίνα Στάρακα, ο Ανδρέας Πουλάς, ο Τάσος Νικολαϊδης, η Κατερίνα Καζάνη, η Ελένη Βατσινά, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο Σταύρος Μιχαϊλίδης καθώς και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές, Αχμέτ Ιλχάν και Μπαράν Μπουλχάν, τότε θα μιλούμε για το ένα τρίτο της ΚΟ, καθόλου ευκαταφρόνητος δηλαδή αριθμός διαφωνούντων για τη δύναμη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Τις μικρότερες “απώλειες”, αλλά ηχηρές, αναμένεται να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην καταγραφή έχει σημειωθεί η σύγκρουση Πολάκη – Κασσελάκη με τον βουλευτή Χανίων να έχει προαναγγείλει ότι στην επίμαχη ψηφοφορία θα πάρει τα βουνά της πατρίδας του. Προβληματισμούς εξάλλου είχε αναπτύξει η Αθηνά Λινού, η οποία ωστόσο δήλωσε ότι υπερψηφίζει τελικώς, και η Νίνα Κασσιμάτη, της οποίας η στάση παραμένει άδηλη.

Από την Νέα Αριστερά, αναμένεται να απέχουν ή να καταψηφίσουν οι προερχόμενοι από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης βουλευτές Χουσεϊν Ζεϊμπεκ και Οζγκιούρ Φερχάτ.

Πήγη:www.cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΑΑΔΕ: 12 νέα «λουκέτα» για φοροδιαφυγή στα νησιά – «Πρωταγωνίστριες» η Πάρος και η Σαλαμίνα

ΣΥΡΙΖΑ: Διαψεύδεται το ταξίδι Κασσελάκη στο Άγιο Όρος

Συνάντηση δημάρχου με τον υφυπουργό προστασίας του πολίτη