Ξεκινά σιγά σιγά η διαδικασία για την ανανέωση των κτιρίων σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη υπεγράφη η σύμβαση με κατασκευάστρια εταιρεία ώστε να αρχίσουν τα έργα σε 4 νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, του Τζανείου, του Μεταξά, του Αττικόν και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, έργα τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.Θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες άλλα 24 νοσοκομεία στα οποία θα γίνει «λίφτινγκ» στις υποδομές, ενώ όπου είναι απαραίτητο θα δημιουργηθούν και νέες πτέρυγες.
Ειδικότερα θα πραγματοποιηθούν συνολικά 28 διαγωνισμοί με προϋπολογισμό 144,2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών σε 28 νοσοκομεία, 57 κέντρα υγείας και τρία πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία.
Συγκεκριμένα οι διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων νοσοκομείων έχουν προϋπολογισμό 63,8 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνοι που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των κέντρων υγείας και των πολυδύναμων ιατρείων 80,4 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να δημοσιεύσει δεκάδες νέους διαγωνισμούς για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων σε πάνω από 40 νοσοκομεία και 50 κέντρα υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε νησιά και σε ακριτικές περιοχές.
Τα έργα μεταξύ των άλλων αφορούν:
-Ανέγερση κτιρίων για την προσθήκη νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων κλινικών και μονάδων,
-Εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία
-και την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών των κέντρων υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων.
Τα έργα είναι ενταγμένα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ – NextGenerationEU. Να σημειωθεί ότι συνολικά το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέσει 700 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, ενώ το όλο έργο έχει αναλάβει να υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά με σχεδιασμό από το υπουργείο Υγείας.
Στο πλαίσιο των νέων υποδομών πάντως αναμένεται να δημιουργηθούν από την αρχή και νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου αυτά στο μέλλον να γίνουν αυτόνομα. Η λειτουργία τους θα είναι ανεξάρτητη από το ίδιο το νοσοκομείο που θα είναι εγκατεστημένα, ώστε να μπορούν οι υγειονομικοί να αντιμετωπίζουν άμεσα τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.
Ένα σχέδιο το οποίο μελετάται εδώ και καιρό, αλλά φαίνεται ότι στην πράξη παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Ένα από τα βασικότερα είναι πως αποτελεί άγνωστο που θα νοσηλεύονται οι ασθενείς που θα μεταφέρονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία ειδικά της Αττικής παρουσιάζουν σήμερα πληρότητα που ξεπερνά το 90%, ενώ η θάλαμοι είναι ασφυκτικά γεμάτοι με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ακόμα και ράντζα στους διαδρόμους.