15.9 C
London
20/05/2024
salaminatv.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Νέα απαγόρευση καν. αδειών ως 25/6 στους μόνιμους υπαλλήλους χωρίς ουσιαστικό λόγο (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ)

Κοινοποίηση

Στις 31/5/2023 εκδόθηκε η με αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.18.33/2640/οικ.9409 εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για:
Α. Αναστολή προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών
Β. Ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών για τους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους
Γ. Διευκολύνσεις υπαλλήλων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος

Την εγκύκλιο μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2023/05/eggr9409-20230531.pdf

Για την ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών η εγκύκλιος αναφέρει τα παρακάτω:

Β. Ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών κλπ.

Αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 106 του Π.Δ. 26/2012 περίανάκλησης και απαγόρευσης χορήγησης κανονικών αδειών διευκρινίζονται τα εξής:
-Οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 106 του Π.Δ. 26/2012 ισχύουν και εφαρμόζονται για τους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του συνόλου των φορέων του Δημοσίου δεδομένης της γενικής διατύπωσης της διάταξης, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου.
– Δεδομένου ότι με τις ανωτέρω διατάξεις προβλέπεται ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών, καθίσταται σαφές ότι κάθε άλλη άδεια που δεν τελεί κατά τον προαναφερόμενο νόμο σε αναστολή/ απαγόρευση, εξακολουθεί να χορηγείται και εφόσον απαιτείται γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου (π.χ. υγειονομικές επιτροπές, υπηρεσιακά συμβούλια για άδειες αναρρωτικές, για άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή, χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή κλπ), τα όργανα αυτά δύνανται και υποχρεούνται να συνεδριάζουν νομίμως και κατά την προεκλογική περίοδο.
– Για τις επικείμενες εκλογές, η ανάκληση και η απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών ισχύει έως και την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ήτοι την 25η/6/2023.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει ανασταλεί η χορήγηση κανονικών αδειών στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία τρεις φορές για πολλούς μήνες κάθε φορά, μία φορά στις αρχές του 2020, μία φορά το Νοέμβρη του 2020 και μία φορά το 2021 . Επίσης έγινε για ένα μήνα αναστολή χορήγησης κανονικών αδειών πριν τις εκλογές της 21ης/5/23 (δείτε ΕΔΩ).

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση εργαζομένων σε άλλους φορείς του δημοσίου (υπουργείο μεταφορών) που έγινε αναστολή χορήγησης κανονικών αδειών λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση χορήγησε ειδικό επίδομα 500Ε για την αναστολή των αδειών, κάτι που δεν έγινε για τους υγειονομικούς. Επίσης σε κατηγορίες εργαζομένων που δεν εμπλέκονται άμεσα με τη διεξαγωγή των εκλογών (όπως το πυροσβεστικό σώμα) χορηγείται εκλογικό επίδομα, το οποίο δεν χορηγείται στους εργαζομένους του ΕΣΥ, παρά την αναστολή κανονικών αδειών λόγω των εκλογών.

Παρόλο λοιπόν που στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ υπάρχει συσσωρευμένος μεγάλος αριθμός οφειλόμενων κανονικών αδειών προηγούμενων ετών, η κυβέρνηση  στην εγκύκλιο της για απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών κατά την προεκλογική περίοδο, δεν εξαίρεσε τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ (η απαγόρευση δεν αφορά στους συμβασιούχους).

Η  απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών κατά τον ένα μήνα της προεκλογικής περιόδου στους μόνιμους και αορίστου χρόνου εργαζόμενους στο ΕΣΥ (που μπορεί να ακολουθήσει και ένας ακόμα μήνας αν γίνουν δεύτερες εκλογές) δεν έχει κανένα ουσιαστικό λόγο και δικαιολογία, αφού τα Νοσοκομεία και τα ΚΥ δεν εμπλέκονται καθόλου στην προεκλογική περίοδο και δεν επηρεάζεται η λειτουργία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σαλαμίνα: Καμμένο βρέθηκε όχημα που εκλάπη έξω από το Α.Τ.

Τον Σαλαμίνιο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Αντώνη Δάμα συνάντησε ο Δήμαρχος Σαλαμίνας

Έτοιμη η μελέτη για την κατασκευή της ΜΑΡΙΝΑΣ της Κούλουρης! Ένα έργο αλλαγής στην πορεία του νησιού μας!